Minden, ami a hulladékgazdálkodáshoz szükséges - MOHU regisztráció

Közzététel dátuma: 2023. október 05.

Napjainkban a cégeket leginkább foglalkoztató kérdés a kötelező hulladékgazdálkodás regisztrációjának rendszere. Mely idén került napirendre és határideje minden céget érintően április vége volt.

 

A Rozifa Kft. több, mint 20 éve az élenjár
Cégünk, több, mint 20 éve foglalkozik fa csomagolási hulladék begyűjtésével és újrahasznosításával, melyből újrahasznosított raklapokat vagy faaprítékot állítunk elő a raklap újrahasznosítás során. Bár a Rozifa Kft. ebben hosszú évek óta élenjár, mégis ez a regisztráció most előtérbe került nálunk is, így mi sem tétlenkedtünk. Hiszen mindannyiunk érdeke, hogy ez a regisztráció meglegyen.

MOHU hulladékgazdálkodás és a regisztráció
2023. július 1-jétől a MOHU Zrt. koncessziós kiírásnak és a jogszabályoknak megfelelően – uniós irányelveket követve – elindítja Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR).

Fontos tudni, hogy a MOHU regisztrációval a hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak.

Éppen ezért elsődleges célunk volt a regisztráció és örömmel jelenthetjük be, hogy immáron mi is rendelkezünk MOHU regisztrációval és az újrahasznosításhoz szükséges minden eszközzel. Így minden olyan törvényi előírásnak megfelelünk, amely a hulladékgazdálkodással kapcsolatban szükséges.

MOHU partnerként hulladék szállítási és hulladék hasznosítási engedéllyel egyaránt rendelkezünk. (Újrahasznosítási engedély számunk: PE-06/KTF/04017-3-2020)

A raklap újrahasznosítás és a csomagolási hulladék begyűjtés
A Rozifa Kft. egyebek mellett fa csomagolási hulladékok begyűjtésével is foglalkozik. A begyűjtött hulladékokból az újrahasznosítási folyamat során faapritékot, vagy újrahasznosított raklapot állítunk elő. Azoknak a partner cégeknek, akik átadják nekünk a fahulladékukat, a törvényeknek megfelelően hulladékkezelést biztosítjuk, melyről hasznosítói igazolást is kiállítunk. Az anyagában újrahasznosítható hulladékért cégünk fizet partnereinknek, az anyagában nem hasznosítható hulladékokat pedig díjmentesen szállítjuk el, melyből energetikai hulladék készül.

Gyakran tapasztaljuk, hogy számos kérdés merül fel a partnereinkben a hulladékgazdálkodással és az újrahasznosítással kapcsolatban. Az alábbiakban abban segítünk eligazodni, hogy hogyan zajlik a begyűjtési folyamat, a szállítás és maga az újrahasznosítás.

Hogyan zajlik a raklap újrahasznosítás?
A raklap újrahasznosítás egy több lépésből álló, hosszabb folyamat. A következőkben megmutatja mi történi a raklapokkal a fahulladék begyűjtésétől kezdve egészen a raklapjavításig.


A hulladék, vagy sérült raklapok begyűjtése és szállítása:

A fahulladék elszállítása közúton, nyerges vontatóval történik, amely a szokásos közúti szállításhoz képest nem jár többlet környezeti terheléssel és veszélyes anyagok kibocsátásával. Így védve környezetünket, mely egyben kifejezetten fontos célunk is.

A kezelni kívánt fa csomagolási hulladékok kétféle módon is eljuthatnak telephelyünkre: vagy mi szállítjuk el saját járműveinkkel partnereink telephelyéről, vagy partnereink maguk oldják meg a szállítást a telephelyünkre, mely Piliscsabán, Budapesttől mindössze 15 kilómétere található.

Mérés és mérlegelés:
A szállítást követően a mérés következik, hiszen az átvétel alapja a fahulladék súlya, amit az áru beérkezésekor a telephelyeinket található, hitelesített mérlegen mérünk le.  A mennyiségről készült mérlegjegy képezi az elszámolás alapját. Az anyagában, méreteiben használható raklapokért darab árat, az energetikai hulladékért pedig kilogramm árat fizetünk.


Válogatás:

A mérést követően a raklapokat fajta és állapot szerint leválogatjuk és a leválogatott raklapokból rakatokat készítünk.

Bontás:
A raklapok újrahasznosításának egyik fontos lépése a bontás, melynek során a törött, hiányos raklapokat olyan elemekre bontjuk, hogy újra felhasználhatóak legyenek raklapok készítéséhez. A későbbiekben nem felhasználható hiányos, erősen sérült vagy törött darabokat pedig ledaráljuk.

Javítás és újrafelhasználás:
A bontás során leválogatott és újra felhasználható raklapelemekből a javítás során újrahasznosított raklapokat állítunk el, melynek műszaki és egyéb paraméterei teljes mértében megegyeznek az új raklapéval. A különbség csupán az, hogy a raklapok alapanyagául nem új elemeket, hanem a bontott fahulladékból visszanyert elemeket használjuk fel.


A faapríték és zúzás:

A folyamat utolsó lépéseként a törött és nem hasznosított raklapelemeket úgynevezett kalapácsos aprítógéppel faaprítékká zúzzuk. Fontos megjegyeznünk, hogy a faapríték Európában általánosan elismert és igen széles körben alkalmazott környezetbarát anyag, mely számos célra használható. Cégünk a G30 vagy G50 szemcseméretű faaprítékot olyan energetikai célra használja fel, mint például a raklapok szárítására, hiszen üzemünkben 4 korszerű és modern szárítókamra áll rendelkezésre.

 

MÉG TÖBB HÍREK

Egyedi raklapok gyártása

Üzemünkben a legmodernebb és legkorszerűbb gyártástechnológiai eszközökkel dolgozunk. Ennek köszönhetően vállaljuk, hogy partnereink egyedi elképzelései alapján bármilyen méretű, formájú, kialakítású és típusú raklapot legyártunk.

CP raklapok gyártása

A CP raklap rendszerét a kilencvenes évek elején indította el a Német Vegyipari Szövetség, más néven VCI, majd 1993-ban a Plastics Europe átvette a rendszer irányítását a VCI-től. A Plastics Europe szakemberei pedig részletes irányleveket dolgoztak ki az anyagok méretével, minőségével és jelölésével kapcsolatban.

Magaságyás raklapból

A raklapmagasítóból készült magaágyás remek lehetőséget kínál arra, hogy időt töltsünk a szabadban és nagyszerű lehetőség a kertészkedésre. A raklapból készül magaságyás akkor is kiváló megoldás, ha nincs elegendő hely a kertünkben vagy nem megfelelő a föld minősége.

Raklap kisokos

A “Raklap kisokos” írásunkban összefoglalunk minden olyan fontos információt, amit a különböző raklapokról tudni érdemes.

Napenergia hasznosítás

Cégünk elkötelezett a folyamatos fejlesztés és innováció mellett. Filozófiánk, hogy korszerű és modern eszközökkel segítjük a kollegáink munkáját, ezáltal növeljük a hatékonyságot és a legmagasabb minőségben szolgáljuk ki partnereinket.

A1 prémium minőségű fapellet

A cégünk által forgalmazott pellet kérgezett lucfenyőből készül, és rendelkezik az A1 minősítéssel, amely garantálja a legmagasabb minőséget.